Kost van het leven op reis

Hoe kan je een rijkelijke levensstijl onderhouden of zo weinig mogelijk inbinden op de dingen die je graag doet. Leven als een student of backpacker is niet leuk met kinderen. We zoeken wel de vrijheid maar willen niet te veel meer inboeten op onze levensstijl. Om dat te bereiken kan je het leven efficiënter inrichten en aanpassen op reis zodat je nog steeds kan genieten en niet steeds hoeft te tellen.

Cash

Cash is nog steeds king! En maar goed ook want het is bijzonder eenvoudig. Kaarten lijken vaak de oplossing maar vaak zijn er toch problemen mee. (Zie paragraaf hieronder). Technische storing, absurd hoge commissies, verlies, diefstal, niet werken buiten Europa, … . Steeds als je in een nieuw land toekomt kan je geld afhalen (luchthavens, treinstations, bsustations of gewoon in een bankfilliaal) in de lokale munt. De transactie kosten die je betaald zijn vaak minder dan die voor het gebruik van een kaart in een handelszaak. De meeste handelaars zien ook veel liever cash dan kaart. Bovendien vinden wij het veel gemakkelijker om een fooi steeds cash te geven. Je laat je gemakkelijker vangen aan hoge bedrag als je een percentage van het totaalbedrag geeft

Tip:

Er is een belangrijk verschil tussen de kosten die de automaten in het buitenland aanrekenen. Je hebt de kosten voor het afhalen van het geld. Die kosten moet je aanvaarden anders kan je geen geld afhalen. Maar ze vragen je ook soms of je de conversie berekend door de lokale bank aanvaard. HIER ANTWOORD JE ALTIJD NEE! Laat de wisselkosten door je thuisbank berekenen dan weet je dat je steeds een correcte wisselkoers hebt. De lokale banken of plaatsers van geldautomaten durven zeer hoge bedrag te vragen

Krediet kaart

Op een bepaald moment laat ik me helaas toch eens vangen aan een sms bericht en word ik het slachtoffer van phising. Hierdoor worden mijn bankkaart en kredietkaart geblokkeerd. Ik ga dus opzoek naar de meest voordelige kredietkaart met de beste internationale mogelijkheden en voordelen. Hoewel ik dacht dat Visa en Mastercard ondertussen de meest geaccepteerde kaarten waren, kom ik terecht bij American express Platinum. Deze kaart is gemaakt voor de wereldreiziger. Toegang tot lounges, punten sparen bij de luchtvaartmaatschappijen, vouchers om te gaan dineren internationaal en nationaal. Kortom, de kaart die we zoeken om gerust de wereld rond te reizen.

Tip:

met deze kaart kan je de fast track nemen in verschillende luchthavens aan de paspoortcontrole. Het lijkt misschien een detail maar heel leuk als er weer eens een ellenlange rij voor je staat als je van een lange vlucht komt.

Kosten op wereldreis

Esim

Telecom is sinds een aantal jaren hoog op de prioriteiten lijst komen te staan. Naast eten en drinken kunnen we wel stellen dat we zonder smartphone en internetverbinding niet veel meer kunnen doen. Vluchten, verblijven, transport boeken of wijzigen gebeurt zelfs in de meest arme landen allemaal online. Veel mensen hebben geen stromend water maar wel een smartphone. Sinds de lancering van Starlink is er zelfs een internetverbinding op de meest desolate plaats op onze aardbol. Op zich is dat geweldig maar hoe kan je tegenwoordig een goedkope dataverbinding in al deze landen hebben. Tot voor kort moest je ter plaatse een nieuwe simkaart kopen om het lokale netwerk te gebruiken.

Daar kwam dan een nieuw nummer aan te pas en alle kleine ergernissen van dien. Een beter alternatief is de recent gelanceerde E-sim die zijn intrede in alle landen aan het maken is. Let op dat je een smartphone hebt waarop je deze kan installeren.

Wij hebben de Esim van Airalo gebruikt om in alle landen een gemakkelijke, lokale en goedkope dataverbinding te hebben. Je kan hierbij gemakkelijk pakketten met de gewenste hoeveelheid data aankopen en de E-sim bij je standaard simkaart installeren. Sinds Elon Musk zijn duizenden Starlink satellieten heeft gelanceerd, is ongeveer de volledige planeet, tot in de verste uithoek en de diepste jungle, voorzien van een dataconnectie. Of dit ten goede is van iedereen is nog maar de vraag maar je kan dus overal ter wereld tegenwoordig geconnecteerd zijn. Wij waren als enige blanke en vreemde op het ongekende eiland Polillo ten oosten van Luzon (Filipijnen). Luxe was er ver te zoeken maar we hadden er wel  een stabielere verbinding via Starlink dan in Bangkok waar er overal standaard wifi was.

Kosten op wereldreis

VAT refund

Je draagt gedurende een jaar je volledige hebben en houden mee. Of het nu in een rugzak is of een reiskoffer, je hebt alles bij. Om vlot te reizen beperk je alles wat je bij hebt en zal je dus in verschillende landen moeten vernieuwen of bijkopen. Kledij, hygiëne producten, klein materiaal, … . Het spreekt voor zich om in de goedkope landen zo veel mogelijk te vervangen. Belangrijk om weten is dat als je het land verlaat je ook de btw op deze producten kan terug vragen. Voorzie wat extra tijd en ga op de luchthaven na de douane naar de VAT refund office. Om de btw terug te krijgen heb je het aankoopbewijs nodig en moet je soms de producten die je meeneemt laten zien. Het werkt niet in alle landen maar informeer je op voorhand zodat je de nodige voorbereidingen kan treffen.

Kosten op  wereldreis

Wat werkt er niet:

  • Aankopen in grote volumes omwille van de prijs is een slecht idee, tenzij je meerdere maanden ter plaatse blijft. We hebben een aantal keren geprobeerd om hier voordeel uit te halen, maar steeds bleek het een slechte beslissing te zijn. Je moet dit weer mee in je rugzak nemen of in je auto steken waardoor het voordeel van die enkele euros snel verdwijnt en veel frustratie in de plaats geeft.

  • De scheermesjes die je in de hotels krijgt zijn goed voor eenmalig gebruikt. Je kan ze niet meer gebruiken voor de rest van je reis. Tenzij je er als een oorlogsveteraan wilt uitzien.

  • Wij hadden 5 shampoobars mee. Daar kan je met een gezin 5x per dag je haar mee wassen gedurende 365 dagen. Het is beter niet te veel mee te nemen en onderweg te kopen in kleine hoeveelheden, ook al kost dat iets meer.