Turkije
Turkije, het land met een eeuwenoude, rijke geschiedenis. Hier kan je een paar maanden doorbrengen zonder je te vervelen. Tot op heden doet het land menig zielen beroeren. Wij vonden het een mooie startplaats. We zijn hier een week geweest om onze jongens een voorsmaakje te geven van de pracht en praal, de zeer grote contrasten en de culturele rijkdom die het land te bieden heeft.
Istanbul
We starten in deze bruisende metropool, een van onze absolute toppers! Weinig steden zijn zo contrasterend en fascinerend als deze stad met een zeer rijke geschiedenis. Telkens er opgeroepen wordt tot gebed draagt dit bij tot een heerlijk mystiek sfeertje in de stad. Het is voornamelijk een cultuurstad wat ons betreft. Maar ook dit kan je heel interessant maken voor de kinderen. Wij kijken ‘s avonds vaak een film (Hollywood-stijl) met de kinderen over wat we gezien hebben. Dan kunnen ze het hun veel beter voorstellen en vinden ze de geschiedenis leuk.
Must see’s/ do’s:
Hagia Sophia en de blauwe moskee of Sultan Ahmet moskee zijn monumenten met zo’n belangrijke geschiedenis dat we ze niet willen missen. De weg ernaartoe met de tram is ook leuk om te doen omdat je door de drukke straten van Istanbul rijdt. Met een gids krijg je uiteraard de meeste informatie maar wij doen het zonder. We proberen onze kinderen zoveel mogelijk zelf de geschiedenis mee te geven.
Istiklal street. De drukste shoppingstraat van de stad. Hier lopen elke dag enkele miljoenen mensen door. Het bruist er van het leven en in de parallel straatjes vind je vele bars en restaurants. Het is er geweldig om met de kids een ijsje te kopen. Opgelet; hier kan je wel enkele toeristen valkuilen tegenkomen.
Baklava eten is een leuke manier om de Galata toren van dichtbij te zien. Wij gaan er niet op omdat je overal in de stad een mooi vergezicht hebt en het is er te druk. Het wijkje errond is erg leuk om in rond te hangen. Wij eten er Baklava en andere zoetigheden bij Sirin firin Bakery. Echt wel een aanrader. Welke kinderen houden er niet van zoveel zoetigheid. Wij drinken er een typische Turkse thee bij (çai).
Simone is een heerlijk rooftop restaurant. Gelegen op de bovenste verdieping van een prachtig boutique hotel in een zijstraatje van Istiklal street. Als je er graag een tafeltje reserveert kan dat door op deze link te klikken: Simone
Hammam We laten ons met 5 verwennen in een Turkse Hammam. Eerst worden we in een stoombad gezet en vervolgens worden we van kop tot teen gescrubt en stevig gemasseerd. We voelen ons herboren.
Tip: Je kan verschillende boottours boeken om de oevers van de Bosporus en de mooie gebouwen te bewonderen. Wij hebben er zo een gedaan maar waren zeer teleurgesteld. Dat is echt massatoerisme en ze proberen je echt vanalles te verkopen op de boot. Je wordt geen 10 minuten met rust gelaten. Als je gewoon met de inwoners een ferry neemt en enkele haltes doet, heb je ook al een goede indruk van de deze machtige zeestraat en zijn pracht en praal.
Vervoer: Als je je wilt verplaatsen in Istanbul, is de Istanbulkarte echt wel een aanrader. Deze kaart zorgt voor toegang tot openbaar vervoer en ook voor toeristische attracties. Je kan deze kaart kopen aan de automaten die je dichtbij metro, bus en ferrystations vind. Het openbaar vervoer, en met name de metro, is in de laatste jaren erg verbeterd in de stad. Het begint dan ook een handig en efficiënt transportmiddel te worden. Zowel van de luchthaven naar de stad als in de stad zelf en ook tussen de Europese en Aziatische kant. Het verkeer is er een chaos zoals in vele “zuiderse” grootsteden. Je kan een taxi nemen maar soms zit je gewoon vast met de rest van de 18 miljoen mensen die de stad rijk is. Reizen tussen de Europese en Aziatische kant kan je naast de metro ook perfect doen met een ferry . De 3 bruggen over de Bosporus staan zeer vaak in file. De ferry doet verschillende haltes aan en is zeer efficiënt.
De trein tussen Istanbul en Ankara is ook comfortabel en goed georganiseerd. We vertrekken vanop de Aziatische kant waar je verschillende haltes hebt.
Wij nemen een vlucht van Turkish airlines vanuit België naar Istanbul. Door niet op de grote luchthaven op de Europese zijde maar de kleinere luchthvan op Aziatische kant te landen vliegen we iets goedkoper met Anadolujet. We boekten deze vlucht voor we Skyscanner ontdekten. Anadulujet heeft als thuisbasis Istanbul (Sahiba Gökcen) en is een zeer degelijke maatschappij. Zij maakt deel uit van Star alliance (meer uitleg over de allianties in het hoofdstuk Transport). Voldoende beenruimte, lekker eten dat inbegrepen is in de ticketprijs en vriendelijke service.
Verblijven: Op Airbnb en booking vind je vele verblijven. Wij boeken een leuk appartement in een aangename buurt. We kiezen niet voor de vele chique hotels die de stad rijk is. We doen een poging om tussen de Turken te leven en met ons appartement in de buurt van Istiklal street krijgen we toch een beeld van het lokale leven.
Winkelen: We gaan onze boodschappen steeds doen in het lokale winkeltje in de straat. Ze spreken er geen engels en dat maakt het juist leuk. Ze hebben er van alles wat maar heel beperkt. Het is voldoen voor ons om ons te bevoorraden voor ontbijt en middageten.
Restaurants Het is geen geheim, de Turken hebben een heerlijk keuken. Heerlijke vleesgerechten en originele lekkere schotels.
Simone Er zijn vele lekkere restaurants in Istanbul maar wij ontdekken er eentje helemaal bovenaan in een prachtig boetiek hotel in een klein straat naast Istiklal straat. Een mooi uitzicht, geweldige bediening en lekker eten. Een aanrader. Als je er graag een tafeltje reserveert kan dat door op deze link te klikken: Simone
De toeristenval: in het metrostation kan je de Istanbulkarte opladen aan automaten. Vaak staan er mensen die je helpen met het te vertalen of uit te leggen hoe de machine werkt. Soms zijn ze te vertrouwen, soms niet. Deze keer was er een man die zag dat we twijfelden bij het opladen van de kaart. Hij ging ons helpen en nam ons briefje van 200 Turkse lira en wisselde het om met het pakket geld dat hij in zijn hand had in 2 briefjes. Ondertussen stak hij de kaart in de automaat en heeft hij er maar 1 briefje ingestoken. Het 2de briefje heeft hij bijgehouden. Wij ontdekken pas later dat onze kaart maar voor de helft is opgeladen.
Ankara
Om naar de Verenigde Arabische Emiraten te vliegen is het goedkoper om te vertrekken vanuit Ankara. Aangezien we er nog niet geweest zijn beslissen we om een trein daarheen te nemen zodat we een idee hebben hoe het Turkse binnenland eruit ziet. We verblijven slechts 1 nacht in Ankara en dat blijkt een goede beslissing te zijn. Het is leuk om het Turkse landschap te zien veranderen maar Ankara heeft weinig te bieden als stad op het eerste zicht. Bij nader onderzoek wordt dit vermoeden bevestigd. Wat ons betreft is de treinreis leuk maar die had evengoed naar Bursa of een andere stad kunnen gaan.