Hulpmiddelen voor thuisonderwijs

Freinet, Montesori, Dalton, Katholiek, Steiner, … . En er zijn nog vele andere onderwijsmethodieken. Een kind kan op verschillende manier leren. Alles met zijn voor -en nadelen. We zijn er dan ook van overtuigd dat wij onze kinderen goed kennen en hun thuisonderwijs op maat kunnen geven met de juiste hulpmiddelen. Niet alles, want we kunnen geen professionele lesgevers vervangen. Maar we kunnen wel compenseren door er steeds te zijn en hun het echte leven te laten ervaren. Al doende leren.

Via de examencommissie krijg je de vakfiches voor het schooljaar. Daarop vind je de doelstellingen en de te kennen leerstof terug voor dat schooljaar. Deze vakfiches vormen de basis voor het voorbereiden van het “leerplan”. We weten op die manier wat onze zonen moeten kennen en proberen dat doorheen onze wereldreis regelmatig aan bod te laten komen.

Hoe organiseren wij ons thuisonderwijs?

Aardrijkskunde is een makkelijk voorbeeld. Door het feit dat je doorheen de wereld reist kan je regelmatig onderwerpen zoals landen, klimaten, landschappen, … maar ook platentektoniek, planeten, uurverschillen, posities op de aarde, … aanhalen. Geschiedenis, burgerschap en maatschappij zetten we ook bij deze categorie.

De theoretische vakken is een ander verhaal. Wetenschappen (Chemie, Fysica en biologie), wiskunde en economie moet je uitgelegd krijgen. Op dit vlak zijn onze jongens zeer autonoom geworden. Wij hebben geen cursussen gekocht maar zij hebben alles zelf opgezocht en hun eigen notities samengesteld. In begin is dat wennen maar eenmaal ze het getest hadden en de juiste manier vonden, zijn ze er zeer goed in geworden. Lucas plaatst zelfs zijn notities online op Knoowy voor andere studenten.

Dan heb je nog de taalvakken. Dit zijn de vakken die we hen heel graag op wereldreis willen bijbrengen uit eerste hand. D.w.z. Spreken met andere Engels- of Franstaligen. Dit in combinatie met films, muziek en boeken in die talen zodat ze het leren zoals het hoort. We slagen daar tot op heden deels in. Engels is evident aangezien het een wereldtaal is. We ontwikkelen zeker hun appetijt om talen te leren. We komen onderweg zoveel talen tegen dat ze telkens weer iets opsteken. Frans is moeilijker. Dat wordt niet zoveel in de rest van de wereld gesproken en we krijgen niet de mogelijkheid om voor het examen Frans met Franstaligen in contact te komen.

En dan het echte leven, de zaken waar je anders te weinig tijd voor hebt. Koken, sporten, praten, actualiteit en het uitwisselen van gedachten met de kinderen. Over alles.

  • Aandachtig luisteren en tijd hebben.

  • Samen reizen in moeilijke en leuke tijden.

  • Als je iets minder budget hebt en moet besparen.

  • En als je iets meer hebt en er wat meer vanaf kan.

  • Elkaar veel beter leren kennen en de waarden meegeven die wij belangrijk vinden.

Welke hulpmiddelen heb je nodig voor thuisonderwijs?

Om de studies vlot te laten verlopen hebben we vastgesteld dat je een aantal zaken reeds op voorhand kan in orde maken. Hierdoor vermijd je tijdens de reis nog op zoek te moeten gaan naar de juiste hulpmiddelen om les te geven.

Boeken en films vormen voor ons een belangrijk onderdeel van het thuisonderwijs. Zowel voor de lees- en taalvaardigheden als voor de inhoud. Vooral geschiedenis wordt leuk met boeken en films.

Boekenlijst

We hebben ze hieronder opgelijst en ze beschikken allemaal over een link rechtstreeks naar het boek. Vele zijn zowel in Papieren versie verkrijgbaar alsook op de Kobo E-Reader. Alle boeken zijn verkrijgbaar bij Bol.com.

Boeken voor Bruce 2de leerjaar (7-8 jaar):

Boeken voor Senne, 2de middelbaar (13-14 jaar)

Boeken voor Lucas 4de middelbaar (15-16 jaar)

Filmlijst

Een abonnement op Netflix is echt wel handig in dit geval. Je kan de films en series in de taal zetten die je wenst en ook de ondertiteling toevoegen in gelijk welke taal.

  • Troy (Tijdens ons bezoek aan Rome)

  • The Gladiator

  • Pearl Harbour (Tijdens ons bezoek aan Hawaii)

  • The rise of the Ottoman empire (Tijdens ons bezoek aan Istanbul)

Educatieve series

  • De magische schoolbus

  • Storybots

Een Chromebook met pennetje is een verplicht toestel om Proctorexamens te kunnen afleggen. Voor wiskunde en economie moeten ze kunnen noteren op het scherm. Wij hebben er één aangeschaft voor onze beide zonen aangezien we al 2 laptops mee hebben. Ze kunnen hun examens op andere data inplannen zodat ze beide de computer kunnen gebruiken. Wij hebben een Lenovo Chromobook gekocht. Deze werkt vrij goed en heeft 350€ gekost. We zijn tevreden over zijn prestaties. Het is een handig toestel. Het pennetje was niet inbegrepen en hebben we achteraf bijgekocht. 

Je vindt de vergelijking van Chromebooks als je op de foto klikt. Het is aan te raden deze op voorhand aan te kopen. Samen met een beschermende hoes zodat je met een gerust hart kan reizen. Vergeet ook je reisstekkers niet om alle toestellen in verschillende landen op te laden.

Bij Wezooz academy kan je online les volgen aan de hand van videos. Het is een vrij compleet platform wat zeker ter ondersteuning kan gebruikt worden voor de vakfiches. Deze vermelden vaak boeken en cursussen maar die kan je niet aankopen als je aan het reizen bent. Aangezien alles digitaal is, is dit voor ons het beste hulpmiddel om te gebruiken.

Knoowy verzamelt alle cursussen en notities van studenten van het secundair onderwijs, hogeschool en Universiteit. Lucas heeft al zijn noties hierop geplaatst. Je hoeft het warme water niet opnieuw uit te vinden. Heel veel notities zijn hier terug te vinden.

Een E-reader is ook een echte aanrader. Hiermee hebben we Bruce leren lezen maar we hebben er ook veel luisterverhaaltjes op gedownload. Ook Lucas en Senne hebben hun verplichte literatuur voor Nederlands hierop gelezen. Als hij niet in gebruik was voor de examens las Britt hier een boek op. Wij hebben het bekendste merk aangeschaft, Kobo. Een klein exemplaar met beschermhoes dat gemakkelijk mee kan in onze rugzakken. Als je op de foto klikt vind je alle Kobo toestellen terug.

Wij bestellen de boeken en andere verhalen op kobo.com of Bol.com. Daar vind je alles terug en het is heel handig in gebruik.

Disclaimer

We gebruiken op onze website af en toe links die verwijzen naar bedrijven waarmee we een overeenkomst hebben. Hiervoor krijgen we een vergoeding en kunnen we onze website onderhouden en jullie blijven informeren. De links op de website zijn altijd producten of diensten die wij belangrijk vinden om te vermelden. Er is geen meerkost voor jullie.

Bedankt voor jullie steun!