De Reisroute
De reisroute voor onze wereldreis hadden we op voorhand in grote lijnen bepaald maar is een aantal keer gewijzigd. We wisten dat we richting het Oosten gingen en bepaalde continenten niet zouden aandoen. Verschillende factoren hebben invloed gehad op onze beslissingen en indien mogelijk kan je hiermee rekening houden bij de planning en organisatie van je reis.
We hebben een grote wereldkaart genomen en ieder van ons heeft de landen en regio’s aangeduid waar hij/ zij het liefst naartoe wou gaan. We hadden allemaal een veto. Een land of regio waar we absoluut niet naartoe wilden gaan. Dat heeft ons 3 grote blokken opgeleverd. Zuid-oost Azië voor de cultuur en de goedkope levensstijl. Nieuw-Zeeland en Japan voor de natuur en de cultuur. Amerika voor “the American way of living”. De eerste 2 weken van onze wereldreis waren effectief gepland door vliegtickets te boeken. De rest van onze reis hebben we gaandeweg bepaald. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je onze vaststellingen per land terug.
Dit is zeker geen reisgids maar bevat eerder interessante informatie per land en hoe we onze tijd daar hebben doorgebracht. We geven graag onze ongezouten mening mee en wat je kan verwachten. Zowel het positieve als het negatieve. Want je bent een jaar op reis en dus ga je niet van resort naar resort. Het dagdagelijkse leven is tussen andere culturen op verschillende plaatsen in de wereld.
Turkije
VAE
Thailand
Indonesië
Filipijnen
Australië
Hawai
Mexico
Repositioning Cruise
Algemene tips om je wereldreis te plannen:
Als je van westerse landen naar steeds minder westerse landen reist, is de kans groot dat je alles als nieuw ervaart. Je kunt gemakkelijker acclimatiseren, meer reiservaring opdoen die later van pas komt, minder het gevaar lopen om constant te vergelijken en sommige landen beter op hun waarde schatten.
Het is interessant om bepaalde landen, vooral die met verwachte hoogtepunten, niet te laat in je reisplanning op te nemen. Als je na een jaar reizen naar bijvoorbeeld Thailand gaat, is de kans groot dat je geen tempels of kloosters meer kunt zien en het wit strand in Miami als dertien in een dozijn ervaart.
Stel een goed doordacht budget op. Het kan een grote financiële schok zijn als je van goedkope naar duurdere landen reist.
Het verkrijgen van visa kan een tijdrovende bezigheid zijn als je vaak van land wisselt. Houd rekening met de regels met betrekking tot verblijfsduur, aanvraagtijd en eventuele vernieuwingsprocedures.
Wees voorzichtig met Australië en Nieuw-Zeeland: je kunt daar zowel te veel tijd als te veel geld verliezen. Het geld dat je denkt te verdienen, blijkt vaak minder te zijn dan verwacht, of je geeft het even snel weer uit. Daarnaast zijn de afstanden enorm, wat reizen duur en tijdrovend kan maken.
Je wilt waarschijnlijk vermijden dat je moet terugreizen om de route te vervolgen vanuit een punt waar je al geweest bent. Als dit veel geld dreigt te kosten (wat soms het geval is), probeer dan je route zo te plannen dat je op de terugreis door een nieuw gedeelte van een land of regio kunt reizen.
Over het algemeen geldt dat hoe meer je van tevoren vastlegt, des te duurder het wordt. De goedkoopste prijzen gelden vaak voor studenten, het laagseizoen, hebben soms een maximale geldigheid van 6 maanden, of moeten ter plaatse worden geregeld met aanvullende losse tickets. In het laatste geval loop je wel het risico dat de prijzen tussentijds worden gewijzigd. Wees dus flexibel in je reisplannen.
Binnen continenten kun je geleidelijke cultuurwisselingen beter ervaren via trein, bus of ander over land vervoer. Langzamer reizen verdiept de ervaring.