Examencommissie
Als je examencommissie doet kan je op wereldreis gaan of als op wereldreis gaat kan je examencommissie doen. Maar zelf les geven, thuisonderwijs, examencommissie. Kunnen wij dat wel? Kunnen onze jongens dat wel? Mag dat wel? Is er geen schoolplicht? Moeten zij examens doen?
Heel veel vragen om te bekijken. Via de website Huisonderwijs voor leerplichtige kinderen | Vlaanderen.be en Examencommissie secundair onderwijs | Examencommissie vind je al heel wat informatie. Het is via deze wegen vrij duidelijk wat kan en niet kan, àls je gewoon thuis blijft. Over een wereldreis wordt weinig tot niets geschreven. Het wordt dan ook heel wat over en weer bellen en mailen vooraleer we tot een duidelijk beeld komen van wat er moet gebeuren.
Onderwerpen
Vakfiches
Wij hebben in België geen schoolplicht, wél leerplicht. Een jaar gewoon skippen kan dus niet. Je moet dus sowieso aan thuisonderwijs doen en hiervoor ook examens afleggen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je hiervoor niet slaagt. Dan doe je gewoon het jaar opnieuw.
Voor het lager onderwijs is dit anders. Je moet niet per jaar een examen doen. Je moet wel het diploma lagere school behaald hebben om naar het secundair onderwijs te mogen gaan. Zorg er dus voor dat je kind zeker mee kan in het volgende jaar.
Alvorens je nog maar denkt aan examens moet je eerst goedkeuring krijgen om aan thuisonderwijs te doen. Je moet uitleggen waarom je dit aanvraagt en hoe je dit zal aanpakken. Normaal gezien komt er inspectie maar als je op reis vertrekt, kan dat dus niet. Leg daarom goed uit waarom je thuisonderwijs zal geven. Bij ons was dit snel in orde.
Op de website van de examencommissie wordt vermeld dat je examens kan afleggen op bepaalde plaatsen in het land van verblijf, meestal de Belgische ambassade of consulaat. Dit wordt echter niet meer gedaan. Je kan wel examens doen via Proctor. Dit is het systeem dat je gebruikt om online examens af te leggen. Dit is enkel als je langer dan een jaar in het buitenland bent. Het kost ook 25 eur per examen en je hebt een chromebook nodig voor bepaalde examens. Je wordt dan tijdens je examen via de webcam gevolgd. Wij verblijven minder dan een jaar in het buitenland. Dus eigenlijk kunnen wij hier geen gebruik van maken. Gelukkig is men wel mee met ons verhaal en krijgen we ook de goedkeuring om dit te doen. Dit moet je dus wel expliciet aanvragen bij de examencommissie.
Proctor
Je kan helaas geen examens doen per jaar. De examencommissie werkt enkel per graad. Dus denk goed na wanneer je juist vertrekt. Onze kinderen gaan op reis in het 2de jaar van de graad die zij moeten afwerken via de examencommissie. Zij doen dus zogezegd het eerste jaar dubbel. Dit heeft als voordeel dat je leerstof tegen komt die je op school al verwerkt hebt. Zeker voor vakken als wiskunde kan dit handig zijn. Hou er rekening mee dat er dus heel wat leerstof te verwerken valt. Sporadisch leren onderweg zit er niet bij. Onze kinderen werken ongeveer 2 u per dag intensief door, gemiddeld 5 dagen per week. Je moet ook voor je eigen cursusmateriaal zorgen. Boeken meesleuren in je rugzak is niet haalbaar, maar gelukkig kan je in deze tijden alles online opzoeken.
In de vakfiches van de richting waarvoor jij gekozen hebt, staat zeer duidelijk wat je moet kennen en kunnen. Aan de hand hiervan kan je zelf je notities samenstellen of eens kijken op Knoowy - Samenvattingen en hulp vinden voor je studie. Hierop kan je misschien, tegen betaling, de nodige samenvattingen vinden of zelf samenvattingen posten zodat je nog een centje kan bijverdienen. De vakfiches zijn ingedeeld per jaar. In ons geval heb je dus per vak een vakfiche voor 2023 en 2024. Het is niet zo dat 2023 geldt voor het 1ste jaar van de graad en 2024 voor het tweede jaar van de graad. Je moet deze niet allebei kennen. De vakfiches zijn ineens voor een hele graad en je moet kijken naar het jaar dat je examen aflegt. Dus begin je bijvoorbeeld in november 2023 te leren voor aardrijkskunde maar leg je het examen pas af in januari 2024, dan leer je de vakfiche aardrijkskunde van 2024. Ben je geslaagd voor dit examen, dan heb je aardrijkskunde afgerond voor jouw graad.
Bekijk je vakfiches al eens op voorhand. Bij sommige vakken moet je een opdracht maken of een boek lezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wij hadden zo een e-reader bij zodat we niet alle boeken voor Nederlands moesten meenemen, maar gewoon konden downloaden wat we nodig hadden.
Je moet je examens ingepland hebben voor het einde van de maand en betaald hebben voor de 7de van de maand. Je kan deze niet inplannen via het normale systeem. Je moet hiervoor een bericht sturen via het kandidatenplatform. Als je thuisonderwijs werd goedgekeurd en je bent aangemeld op het kandidatenplatform, kan je hierop terecht voor al je vragen. Je krijgt heel snel een antwoord!
Samengevat voor het secundair onderwijs:
1. Thuisonderwijs aanvragen via Huisonderwijs voor leerplichtige kinderen | Vlaanderen.be
2. Aanmelden kandidatenplatform examencommissie Kandidatenplatform | Examencommissie secundair onderwijs + betalen
3. Een richting kiezen
4. Vakfiches doornemen
5. Leerstof opzoeken en samenvattingen maken
6. Examenplanning tijdig doorsturen en betalen
Tips voor het lager onderwijs:
1. Spreek met de leerkracht iets af. De leerkracht van Bruce in het tweede leerjaar stuurde ons maandelijks een overzicht door in grote lijnen van wat ze gezien hadden. Zo ben je gerust dat je kindje mee kan in het jaar nadien.
2. Neem een tablet mee. Hierop kan je eindeloos veel oefeningen vinden. Betalend of niet betalend.
3. Zoek al eens op welke apps of websites je zou kunnen gebruiken. Ik werkte heel vaak met Uitgelicht - Wiskanjers (wiskanjerfilmpjes.be) en Taalkanjers - Plantyn (taalkanjerfilmpjes.be) omdat ze bij ons op school met dit boek werken. In korte, duidelijke filmpjes wordt de leerstof uitgelegd op het niveau van je kind. Ook heb ik veel gebruik gemaakt van de app Meester Klaas om de spelling te oefenen. Hier staan heel wat woordenlijsten die je op verschillende manieren kan oefenen. Een groot deel hiervan is gratis. Voor rekenen gebruikte
Praktisch voor de examencommissie:
Er is een afgesloten kamer nodig waarin ze zich kunnen concentreren. Deze kamer moet gefilmd worden en er mogen niet te veel spullen in staan.
Ze hebben een Chromebook nodig met camera en pennetje alsook een smartphone. Op beide toestellen moet een applicatie gedownload worden.
Doe de systeemcheck 48u op voorhand.
Zorg voor stabiel internet/ Wifi en test op voorhand
Lees goed welke hulpmiddelen er mogen gebruikt worden. Dit verschilt van hetgeen ze vragen/ voorzien voor zij die in het thuisland het examen gaan afleggen.
Lees ook